7. март 2012.

BOŠKO JUGOVIĆ IZ HAMILTONA NASTOJI DA SE NE ZABORAVE STRAHOTE KOJE JE PREŽIVEO U ZAVIČAJU

SPOMEN STRADALOJ DECI KOZARE

U znak sećanja na mališane žrtve sistema jasenovačkih logora, opremio spomen – sobu u Kozarskoj Dubici koja svedoči o užasnom zločinu ustaša

Mnogo životnih iskušenja prošao je i u njima pobedio Boško Jugović, vlasnik agencije za nekretnine iz Hamiltona. Najznačajnije, ono koje je ostavilo neizbrisiv trag na ceo njegov život, jeste da je kao šestogodišnjak preživeo ustaška divljanja na potezu Bosanska Gradiška – Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Posle je ovaj vitalni 75-godišnjak živeo, radio i borio se sa životnim nedaćama i iskušenjima prvo u bivšoj Jugoslaviji, a zatim u Italiji i Francuskoj i na kraju u Kanadi, ali sve to doživljavao kao ogromnu sreću jer – ostao je živ.

Ta trauma preživljavanja ustaških logora kod Boška je tokom godina učvrstila želju da u svom zavičaju ostavi spomenik, makar i skroman, onima koji nisu imali sreće da kao on prežive taj pakao. U spomen na djecu Kozare, poubijani u sistemu jasenovačkih logora, Boško je opremio spomen-sobu u iznajmljenom prostoru u Kozarskoj Dubici (bivša Bosanska Dubica) u Republici Srpskoj, koji plaća kao što plaća i kustosa zaduženog da dočeka sve one koji navrate da vide oko 300 fotografija (uglavnom presnimljenih) i predmeta koji svedoče o užasnom zločinu ustaša.
- Sve što radim oko spomen-sobe je jednostavno moja zahvalnost za to što sam ostao živ – priča nam Boško koji priznaje da nije imao podršku porodice da sve to uradi.
On ipak sledi svoje srce i želju da se ono što se desilo nikada ne zaboravi. Na žalost, ni opštinske vlasti u Kozarskoj Dubici nisu baš sa oduševljenjem primile otvaranje ove spomen-sobe, od sredine jula dostupne svima koji žele da odaju počast i da nauče nešto o tragičnoj istoriji srpske dece sa Kozare jer, kako su rekli Bošku, taj projekat remeti ono što Vlada Srpske sprema u Donjoj Gradini.
Nekako, ne može čovek naći logično objašnjenje zašto bi ova spomen-soba ikome smetala, razmišljamo glasno dok s Boškom putujemo kroz vreme sve do tog crnog Petrovdanda, 12. jula 1942, kada su malog Kozarčanina od nepunih šest godina, zajedno sa majkom, sestrom, bratom, ocem, stricom i brojnom familijom ustaše poterale sa ognjišta, prvo u Cerovljane. Osmoro njih nikad se nije vratilo sa puta smrti, a među njima i Boškov otac Stevo, a ni stariji brat, stric, te baka po majci. Posle Cerovljana, već gladne, žedne i izmrcvarene ustaše su ih oterale u Uštice, gde su ostali dan i noć. On, majka i sestra su određeni za Jasenovac, otac i ostali za Sajmište, gde su i skončali.
U Jasenovcu su ustaški oficiri razdvajali zdravu mušku decu od majki. Boško se seća da se u svojoj detinjoj glavi pitao da li je zdrav.
- To mi se motalo po glavi dok sam išao prema zgradi koju mi je taj ustaša pokazao. Majka je bila iza mene i čim se on okrenuo drugoj deci i njihovim majkama, ona je stavila prst na usta, dajući mi znak da ćutim, a onda me bukvalno podvukla pod svoju široku seljačku suknju. Obe ruke, sa nešto malo stvari koje je ponela kad su nas poterali, priljubila je uza se da sve izleda manje sumnjivo. Majka mi je tada spasla život. Ubrzo su nas, pošto je Jasenovac već bio pun izbezumljenog sveta i dece utovarili u vagon u teretnom vozu po nepodnošljivoj vrućini, bez vode. Otpremili su nas u Slavonsku Požegu.
Boško je s majkom i sestrom bio u selu Jakšić kod Slavonske Požege, gdje su radili kod seljaka Srba, koji još nisu završili u Jasenovcu.
- Mi smo bili bogata porodica jer je otac u dva navrata bio u Americi pre Drugog svetskog rata. Sa nama je u Jakšiću bila i naša služavka. Jednog dana ona dođe i kaže da je neko rekao da smo mi iz partizanske porodice i da je ustaška vlast poručila da odemo do katoličke crkve u selu. Mi smo otišli, šta smo mogli, i tu smo stajali i čekali, kad nam rekoše: „Ajte, vi, kućama“.
Posle saznamo da katolički sveštenik iz te crkve nije dao da se vrše zločini i tako izbegnem smrt po drugi put.
U Jakšiću su ostali sve do jeseni, a Boškova majka Jela je znala da ne smeju da se vraćaju preko Dubice u svoje selo. Pojavio se u neko doba jedan čovek iz Gradiške da vodi svoju familiju, pa je Jela rizikovala i priključila se sa svojom decom, iako nije bila na spisku. Na putu su svratili kod Simeona Švrake u selo Lužane da prenoće, a ujutro je trebalo da krenu dalje sa ostalima.
Te noći, međutim, Boško se razboleo i tako su on, majka i sestra ostali živi jer su sve koji su to jutro krenuli ustaše vratile i posle poubijale.
Tako je ruka proviđenja spasla Boška po treći put.
U svoje selo Pucare preživeli Jugovići su se vratili oko Svetog Nikole 1942. godine. I pre samog oslobođenja Dubice, u proleće 1945, kada je naišla 23. srpska partizanska divizija, ustaše su divljale, ubijale i palile.
Bilans na kraju rata: nastradalo je 55 odsto stanovništva iz 70 sela oko dubičke opštine, a među njima na hiljade dece.
Pred zlom kakvo istorija nije zapamtila (jer pre Hitlerovih i Musolinijevih sledbenika, saradnika i bezočnih koljača u državnoj tvorevini kojoj bi bezumlje bilo najprikladnije ime, nikada nije bilo koncentracionih logora za decu) reč je često nemoćna. Zato u ovoj postavci moćno govore dokumentarne, stravične fotografije, a reč je tu, ispod njih ili u stihu samo da im pripomogne, piše na četiri jezika: srpskom, ruskom, engleskom i nemačkom, u štampanom materijalu koji je Boško pripremio za otvaranje spomen-sobe kako bi budućim generacijama ostavio u amanet da se ovakvi zločini nikada više ne smeju ponoviti.